O nama Nase mace Legla Foto Album O Britanskim Mackama Linkovi Kontakt

 

britanska macka beba

 

“Britanska mačka nosi
nadimak 'plišani medo'
zbog kratkog i gustog
krzna, krupne građe,
te načina ponašanja.”

 

britanska macka zenka

 

“Britanska kratkodlaka
mačka ima bogatu povijest. Potječe od mačaka
uvezenih u Englesku iz
Rimskog carstva.”

 

britanska macka muzjak

britanske macke bebe

 

KARAKTER I TEMPERAMENT

Britanska kratkodlaka mačka je mirna, blaga, nježna, tiha, privržena i pomalo lijena. Voli se igrati, ali želi sama odlučiti kada i koliko dugo. Sposobna je naučiti trikove poput psa (npr. igra “baci – donesi”). Ponekad ćete ovu macu čuti da prede, ali rijetko da mjauče. Unatoč svojoj krupnoj veličini, britanci imaju slabašan glasić. I koriste ga samo kad je to potrebno i prikladno (Na primjer kad je gladna ili poziva na igru). Ponekad može biti neovisna i rezervirana, ali vas također može iznenaditi ponašajući se kao mali zaigrani mačić – ali samo na kratko. Britanska mačka nosi nadimak “plišani medo” zbog kratkog i gustog krzna, krupne građe, te načina ponašanja. Ona je snažna, zdrava i čvrsta, te vrlo hrabra.

Ove mace pružit će vam mnogo ljubavi. Ponekad su aktivne, no nisu destruktivne i ne rade nered, dobro se prilagođavaju kućanstvu bilo koje veličine. Neće se penjati po nedostupnim policama nespretno rušeći sve oko sebe. Vrlo su pažljive i obzirne. Britanke su vrlo bezbrižne mace, bliske su sa više osoba koje smatraju članovima obitelji. Prema strancima znaju biti nešto obzirnije. Dobro se slažu s ostalim mačkama i s djecom. U slučaju da ih netko pokušava gnjaviti radije će pobjeći i sakriti se nego upotrijebiti kandže ili zube. Britanske kratkodlake mace su vrlo privržene, mirno i tiho će vas slijediti iz sobe u sobu sve dok se neće moći smiriti negdje u vašoj blizini. Svakodnevno će vas dočekivati pred vratima kad dolazite, pa čak i ako vas nije bilo samo nekoliko minuta.

Britanke nisu previše spretne u akcijama kao što je penjanje po drveću, radije stoje sa sve svoje četiri stupaste noge na čvrstom tlu. Ova mačka ne traži izlazak van iz stana. Ograđeni balkon za povremeni svježi zrak bit će joj dovoljan. One su toliko mirne da ih bez problema možete držati zatvorene u stanu, najmirnije su od svih kratkodlakih vrsta. Totalna su suprotnost aktivnoj, zahtjevnoj i glasnoj mački kao što je npr. sijamska mačka.

Britanci se sve do starosti od godinu dana ponašaju kao zaigrani mačići koji će rado spavati pokraj vas u krevetu. Nakon toga polako usporavaju svoje aktivnosti i osamostaljuju se. Do starosti od 4-6 godina već su prave mirne plišane igračke na kauču. Mačji britanci su vrlo zdravi i dugo žive. Na sreću, možete očekivati da će doživjeti 12 do 20 godina.

Ne zaboravite da svaka mačka ima svoju osobnost i svaka je nešto posebno. Čak i braća iz legla nerijetko se razlikuju u karakteru. Međutim, sve su unutar opisanog karaktera s malim nijansama razlike. Jako je važno i to da prva tri mjeseca života mačić provede sa svojom majkom i braćom, kao i okružen s ljudima kako bi se naučio s njima zbližiti.

FIZIČKI IZGLED

Britanska kratkodlaka mačka ima bogatu povijest. Potječe od mačaka uvezenih u Englesku iz Rimskog carstva. Ova je vrsta stoljećima imala težak život uz čovjeka (radije uz nego sa čovjekom) što je rezultiralo linijom snažnih, samostalnih, čvrstih mačaka. U devetnaestom stoljeću, pisac i umjetnik Harrison Weir toliko se divio tim mačkama i njihovoj prirodnoj čvrstini i inteligenciji da je započeo selektivan uzgoj najupečatljivijih i najizrazitijih primjeraka koji su se isticali tim karakteristikama i razvio ih je u vrstu.

Britanska kratkodlaka mačka je vrlo čvrsta, kompaktna mačka. Ima masivnu okruglu glavu i duboka prsa, cobby tijelo s krznom jedinstvenim za svoju vrstu – gusto, plišano, odignuto a ne priljubljeno uz tijelo, oštro ("crispy").

Glava je okrugla, krupna sa širokom čeljusti, vrat je mišićav i kratak. Nos je širok i kratak, a prekid nosa ne smije biti previše naglašen. Glava je velika i okrugla sa svih strana (i gledano od naprijed i profil) a te su karakteristike nešto jače izražene kod mužjaka koji su i puno veći od ženki. Mužjak je krupnije građe, robusnijeg izgleda i veće težine, oko 7-8, pa čak i do 10 kilograma, ženke su ponešto nježnije građe i teže oko 4-6 kilograma.

Jedna od njihovih posebnosti je u širokom rasponu predivnih boja krzna – sve od tradicionalnih jednobojnih (plava, čokoladna, lila, krem, itd.) do prugaste, kornjačevine, bikolora (neka boja s bijelom, najbolje u odnosu 2/3 boja, 1/3 bijela, što više simetrično raspoređeno), trikolora i novih boja kao što su cimet, kolor point (sijamske oznake – lice, šapice i vrh repa u boji, ostalo bijelo). Od svih tih boja, za sad su još ipak najčešće jednobojna plava i srebrno-prugasta (whiskas maca).

Zanimljivo je da za razliku od većine ostalih mačjih vrsta raste i razvija se do svoje druge godine života, dok npr. domaća mačka završava svoj razvoj sa godinu dana starosti. Sa krznom nema posebno velike brige - jednom tjedno je dovoljno češljanje, ali budući da se većina ovih mačaka jako voli maziti, i češće češljanje ovoj mački nije strano, već naprotiv uživa i glasno prede.

U Hrvatskoj britanskih kratkodlakih mačaka nema mnogo. Ova mačja vrsta idealan je član obitelji - nije nametljiv, nema prevelike zahtjeve za prehranom i nema prevelikih zahtijeva sa krznom, pa ako želite imati živog "plišanog medvjedića" u svom stanu onda je ova vrsta za vas.

 


© Copyright 2005 by: M.P., All Rights Reserved | Web design: vjeran.net

O nama | Nase mace | Legla | Foto album | O britanskim mačkama | Linkovi | Kontakt